DOSTOPNOST SPLETIŠČA

S ciljem čim večje dostopnosti spletnega mesta obiskovalcem smo spletno stran mrezaljubljana.si zasnovali tako, da je s prilagajanjem različnih načinov dostopna tudi posameznikom z različnimi oviranostmi. Dostopnost smo na podlagi samoocene oblikovali v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

STOPNJA DOSTOPNOSTI

Spletno mesto Mreža mladinskih centrov Ljubljana je napisano v jeziku HTML5 in uporablja CSS3 stilske predloge (angl. Cascading Style Sheets) za oblikovanje spletnih strani. Za interakcije in določene funkcionalnosti se uporablja jQuery JavaScript knjižnica. Delovanje in izgled spletnih strani je preverjeno v vseh popularnejših starejših in novejših brskalnikih ter na različnih napravah in operacijskih sistemih.

Spletno mesto je zasnovano tako, da bi bilo dostopno in uporabniško prijazno vsem spletnim obiskovalcem. Izdelano je z upoštevanjem smernic ravni AA za dostopnost spletnih vsebin po standardu WCAG 2.1. (angl. Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1). Spletne strani so dodatno nadgrajene z nekaterimi zahtevami visokega nivoja AAA, ki osebam z omejitvami dodatno izboljšajo uporabniško izkušnjo.

Za kompatibilnost spletnih strani s podpornimi tehnologijami in dostopnost s pripomočki kot so bralniki zaslona, spletno mesto upošteva smernice specifikacije WAI-ARIA (angl. Web Accessibility Initiative – Assistive Rich Internet Applications). V HTML kodi spletnih strani so tako dodani opisi in atributi z dodatnimi informacijami za namenske aplikacije oz. bralnike. Primeri so alternativni teksti za grafične elemente, oznake vnosnih polj in gumbov ipd.

FUNKCIJE DOSTOPNOSTI

Del spletnega mesta je orodje, ki omogoča dodatne funkcije dostopnosti spletnega mesta. Prikaže se ob kliku na ikono dostopnosti v spodnjem desnemu kotu. Uporabniku je omogočeno:

 • olajšana navigacija s tipkami na tipkovnici,
 • uporaba večjega kazalca miške, v beli ali črni barvi,
 • prikaz barv v sivinah,
 • svetlejši način črno na belem,
 • uporaba standardne pisave, primernejše za osebe z disleksijo,
 • večja velikost pisave; odebeljena pisava,
 • poudarjene povezave;

Obiskovalcem je uporaba spletnega mesta dodatno olajšana z bližnjicami na tipkovnici:

prikaz možnosti dostopnosti (Ctrl + U),
prikaz obrazca za iskanje lokacije (Ctrl + Alt + S),
vrnitev na domačo stran (Ctrl + Alt + D).

MOŽNE IZBOLJŠAVE

Spletno mesto za normalno delovanje, boljšo celostno uporabniško izkušnjo in večjo varnost uporablja JavaScript skriptni jezik. Brez ustrezne podpore brskalnika je otežena navigacija ter pošiljanje spletnih obrazcev.

V primeru, da v brskalniku niso podprte stilske predloge CSS, se še vedno lahko pristopi do vseh informacij, vendar so lahko nekatere vsebine podvojene ali odvečne. V kodi spletnih strani so dodatni teksti, namenjeni za prikaz na zaslonih različnih velikosti oz. se prikažejo ob določenih akcijah.

Neodvisnost od JavaScripta in CSS predlog bi pomenila večjo spremembo v zasnovi in načinu delovanja spletnega mesta.

Mnoge smernice WCAG in WAI-ARIA za izboljšanje dostopnosti spletišča si je mogoče razlagati subjektivno. Prav tako se lahko interpretacije s časom spreminjajo.

POVRATNE INFORMACIJE

Da bo izkušnja uporabnikov čim bolj pozitivna ter uporaba spletnega mesta uporabniku prijazna, v primeru težav pri dostopu do katerih koli vsebin ali informacij na tem spletnem mestu nas kontaktirajte.

Odgovor boste prejeli v roku osmih dni od prejema obvestila oziroma prošnje. Če v tem roku ne bomo mogli podati ustreznega odgovora, vam bomo sporočili, kdaj bo odgovor podan in razloge za zakasnitev odgovora.

IZVRŠILNI POSTOPEK

V primeru, da ugotovite odstopanja od določil Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko podate prijavo inšpektorjem za informacijsko družbo po navadni ali elektronski pošti, na naslov:

Inšpektorat za javni sektor
Ministrstvo za javno upravo
Tržaška cesta 21
1000 Ljubljana

gp.ijs@gov.si

Ta izjava o dostopnosti je bila ustvarjena 17. januarja 2023 in nazadnje pregledana 19. junija 2023.

Dostopnost spletišča

 • Omogoči navigacijo s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+S Odpre obrazec za iskanje lokacije
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Puščice Premakni fokus na prejšnji/naslednji žebljiček na zemljevidu
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje